1. GRÖDA

I vilken miljö trivs bomull?            
   

Bomull finns mest i subtropiska och tropiska områden. Bland annat i Sydamerika, Indien och Afrika. Bomull växer vilt som buskar eller träd. Bomullen trivs och växer där det är torrt och mycket solsken, och eftersom sötvatten under tillväxttiden är en bristvara behöver växten mycket konstbevattning. I USA finns ett område som kallas South Plains, det är den största sammanhängande bomullsväxande regionen i världen. Bomull är tillsamman med ris och socker en av de mest vatten- och näringskrävande grödorna. Traditionell bomullsodling har med detta en stor påverkan på det omgivande sötvattnets hydrologi och dess biologiska mångfald.



Hur effektivt är det att odla bomull?

Det finns två metoder för att skörda bomullen, handplockning och maskinplockning. Ungefär 70 % av världens bomull handplockas och det görs främst i fattiga länder. I rika länder som till exempel USA, maskinplockas all bomull. När bomullen maskinplockas kan fibrerna skadas och för att minska bladrester används ofta avlövningsmedel som kallas ”Bomull strippa”. Den används främst i områden där det är för blåsigt att odla. Vid all plockning är bladrester ett problem eftersom kvaliteten på bomullen försämras om inte bladen tas bort. En annan maskin som specifikt finns i USA är en så kallad ”Bomull Picker”. Det är en maskin som tar bort bomullen från roten utan att skada bomullens anläggning. I utvecklingsländer såsom Uzbekistan och Indien fortsätter man plocka bomull för hand.

      File:Cotton harvest.jpg

Hur lång tid tar det från frön till färdig gröda?

Vägen från bomullsbuske till en färdig textilprodukt är lång. Det tar
mer än ett år från det att de första fröna odlas till dess att varan är framställd. Av bomullssläktets drygt 20 arter är det ca fyra som odlas kommersiellt och dessa blir ca 1- 2 meter höga. Under ideala förhållanden tar det ungefär fem till tio dagar för bomullsfröet att gro och därefter syns de två första bladen. När plantan fortsätter växa, får den fler blad och blir högre. Efter fem till sju veckor ser man små knoppar som sedan öppnas och bildar vackra samt gula blommor. Några dagar senare pollinerar blommorna sig själva. De skiftar också färg för att signalera för insekter att den redan är ”klara” . Blommans vackra rosaröda blad vissnar sedan och faller av och då ser man en liten grön omogen boll som består av frön. Från dessa frön växer bomullsfibrer ut och de tjocknar tills bollen är stor som ett litet fikon. Efteråt spricker bollen upp och en bomullstuss bildas. Då har det gått ca 6 månader sedan bomullsfröet såddes och då är dags att man plockar bomullen. Hur lång tid det tar beror på växtarten men alla genomgår samma faser när blomman bildas. Väder, insekter och vattentillgång påverkar bomullsplantans tillväxt och den som odlar försöker ofta anpassa sig till dessa förhållanden. Efter plockningen transporteras bomullen till ett bomullsrenseri. Där separeras fibrerna från fröet, tvättas och packas i bomullsbalar. Bomullen graderas sedan efter fiberlängd, färg, renhet och speciellt styrka. Dessa egenskaper varierar kraftigt mellan olika länder, beroende på bland annat ursprung och växtförhållande. För att uppnå dess önskade kvalitet i garn och tyger och också för andra syften blandas bomull med olika egenskaper när garnet spinns.
 

File:CottonPlant.JPG

Bomullsbollar redo för skörd



Vägen från odling till konsument:

Fröproduktion -> Bomullsodling -> Bomullsrensning -> Råvaruhandlare -> Bomullsspinneri -> Vävning -> Textilindustrinà Grossist/Detaljist -> Konsument



3)     
GMO, Genetiskt modifierad bomull

För att minska det starka beroendet av bekämpningsmedel i jordbruket utvecklades ”Genetiskt modifierade bomull”.  I alla tider har människan försökt förbättra sina kulturväxter genom att förändra växternas arvsmassa – gener. Detta har skett med hjälp av olika korsnings- och förädlingsmetoder. Utvecklingen inom gentekniken har skapat nya möjligheter att tillföra grödor och livsmedel egenskaper som inte går med traditionellt förädlingsarbete. Idag har det tagits fram genmanipulerade bomullssorter. De plantor som idag säljs på marknaden har en förändring i genotypen som gör dem motståndskraftiga mot vissa bekämpningsmedel. Odlaren kan alltså använda mer bekämpningsmedel utan att riska att skada plantan. Dessa genmanipulerade bommullssorter säljs av samma företag som tillverkar bekämpningsmedlen. Jämfört med traditionellt bomullsodling tillåter inte ekologisk odling genmanipulerade grödor.                                                  Riskerna med att använda genmodifierad bomull är fortfarande oklara och idag finns det få exempel på miljövinster vid odling av GMO-bomull. Det finns ekologiskt odlad bomull, men den svarar idag för en försvinnande liten andel av den totala produktionen.



Indien leder med GMO bomull

Idag är Indien det största området som har GMO-bomull. Indien ökade från 50,000 hektar, år 2002, till 3,8 miljoner hektar år 2006. Indiens bomullsområde är det största i världen och står för ca 25 %. GMO-bumullen odlas på ungefär 42 % av detta område. De viktigaste skälen till denna ökning är en kombination av ökade jordbruksinkomster och en minskad användning av bekämpningsmedel för att kontrollera Cotton Bollworm.



Källor
 

http://www.ne.se/school/lang/bomull 

http://www.alltommattor.se/index.php?page=79

http://www.miljoklon.se/bomull.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bomull

http://skolarbete.nu/skolarbeten/bomull-3/

http://www.bomull.info/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0